FSC-CCOO País Valencià | 19 d?abril 2024.

CCOO reclama un pla integral davant l'augment de les agressions al personal penitenciari

    El sindicat denuncia la passivitat amb la qual l'Administració aborda les agressions als treballadors i a les treballadores de presons. Exigeix un pla que preveja personal suficient, atenció sanitària, formació i mesures legals per a protegir el funcionariat d'aquesta xacra, que segueix en augment.

    06/07/2022.
    Centre Penitenciari Antoni Asunción

    Centre Penitenciari Antoni Asunción

    Una nova agressió, una altra vegada en el Centre Penitenciari de València Antoni Asunción, el passat dia 5 de juny, posa en relleu la incapacitat i la indolència amb la qual la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries preveu les agressions al personal penitenciari.

    Les agressions en presons s'han incrementat durant anys, sense que s'haja pres cap mesura. CCOO vol assenyalar fort i clar qui són els responsables d'aquest. Les agressions en presons no són inevitables, ni estan previstes en la nòmina del personal: es produeixen perquè als gestors en els centres (al cap d'ells, el secretari general d'Institucions Penitenciàries) no els preocupa aquest problema, que queda molt lluny dels seus despatxos.

    CCOO porta anys defensant en solitari un Pla integral contra les agressions al personal penitenciari, que aborde totes les causes que conflueixen en aquest fenomen.

    - Fa falta personal suficient. No es pot continuar treballant dins de les presons sense personal, la qual cosa posa en perill la vida de les treballadores i dels treballadors penitenciaris.

    - Fan falta programes de tractament psiquiàtric per a enfrontar els problemes regimentals, que representen un 25 % de la població penal amb aquest tipus de problemes, les presons no són psiquiàtrics. Hi ha una mancança generalitzada d'atenció sanitària que l'Administració eludeix, provoca un desmantellament de la sanitat penitenciària, i incompleix la seua obligació constitucional amb la salut de la població reclusa que alhora repercuteix sobre la salut dels treballadors i de les treballadores.

    - Fan falta mesures legals, com el reconeixement d'agent de l'autoritat al personal penitenciari, i mesures legals actives en la defensa jurídica.

    - Fa falta més formació per a afrontar la conflictivitat dins de les presons.

    Davant de les propostes constructives i responsables de CCOO, l'Administració respon promovent un pla contra les agressions en l'Administració general de l'Estat que exclou presons (PEAFA I-6/2017), no volen que les seues estadístiques es vegen enlletgides per la xacra que pateixen centenars de funcionaris i funcionàries de presons.

    CCOO exigeix mesures actives urgents. No es pot concebre que l'única alternativa que hi haja actualment per al personal penitenciari siga les urgències dels centres hospitalaris. Això demostra el menyspreu, la incapacitat i la falta de sensibilitat amb les conseqüències que les agressions tenen permanentment entre el personal penitenciari.