FSC-CCOO País Valencià | 25 d?abril 2024.

L'Ajuntament d'Almoradí desempara els seus habitants en matèria de seguretat

    CCOO denuncia el menyspreu reiterat de l'actual corporació cap al col·lectiu de Policia Local. Assenyala que l'equip de Govern ha normalitzat l'establiment de nombrosos torns de treball amb únicament dos efectius de policia. El sindicat assegura que s'incompleix la normativa autonòmica en aquesta matèria.

    17/01/2022.
    Policia Local.

    Policia Local.

    En la Policia Local d'Almoradí porten molt temps patint els despropòsits de la corporació i de la nul·la voluntat de negociació per part de la seua alcaldessa per millorar aquest servei municipal.

    Els dies 30 de desembre i 8 i 9 de gener només hi havia un únic policia local en el torn de la vesprada, per a un municipi de 21.500 habitants. I el problema segueix sense que l'equip de Govern tinga intenció de solucionar-ho.

    CCOO denuncia que, des de fa anys, l'equip de Govern ha normalitzat de manera irresponsable que s'establisquen nombrosos torns de treball amb únicament dos efectius de policia, els quals quan patrullen han de tindre tancades les dependències policials i sense vigilància, malgrat tindre un dipòsit d'armes. Mentre estan immersos en una actuació policial, els resulta impossible atendre les possibles emergències i necessitats de requeriment de la ciutadania, tot això per una notòria falta de personal.

    El més greu és que a l'alcaldessa, María Gómez García, aquesta situació li semble d'allò més lògica. Així es manifesta en les seues declaracions en un Ple municipal: “No parem de demanar més recursos per a Almoradí perquè ens fem més grans, quanta més gent més problemes s’hi produeixen, però la Policia Local no està per resoldre la inseguretat ciutadana”.

    L'equip de Govern incompleix la normativa autonòmica

    L'equip de Govern porta molts anys incomplint la normativa autonòmica en matèria de policies locals, asseguren des de CCOO. Vol que la seu Policia la dirigisca un intendent, perquè la llei ho permet en municipis de 20.000 habitants. Però per a això farien falta entre 31 i 50 policies, sobre la base de Directiva europea que recomana una ràtio d’1,8 policies per cada 1.000 habitants, que per a l'actual població d'Almoradí llançaria un total de 38 policies.

    No obstant això, la realitat és ben diferent, ja que actualment hi ha 22 policies operatius, 3 d'ells interins, que no poden fer tasques de seguretat ciutadana. L’any 2003 eren pràcticament la mateixa quantitat de policies locals amb només 14.000 habitants.

    La seua única solució a aquest greu problema ha sigut que els seus policies locals realitzen una infinitat d'hores extraordinàries, i se’ls explotà a realitzar un total de 2.350 hores l’any 2020 i 2.854 l’any 2021, a una mitjana de quasi 200 hores extres anuals per persona funcionària. CCOO denuncia que s'incompleix de nou una altra norma que fixa en 80 hores extres anuals el màxim per treballador o treballadora.

    La conseqüència d'aquesta “desraó” ha sigut l'envelliment d'un nombre important de policies i, sobretot, recentment, el cansament de la plantilla que per responsabilitat ha dit “prou”. Des del passat 22 de desembre va presentar per registre un comunicat informant de la decisió de no tornar a realitzar hores extraordinàries voluntàries, fins que no s'arriben a acords que milloren les condicions laborals del col·lectiu i augmente la plantilla policial.

    Des del sindicat denuncien que aquest conflicte laboral amb la seua Policia Local i amb els representants de CCOO ja ve des de lluny. I, no obstant això, en un gest de màxima responsabilitat pel conjunt dels policies locals i de les policies locals d'Almoradí, va ser suspés motu proprio quan va ocórrer la desgràcia de la DANA i els seus mesos posteriors, posant l’esquena tots i totes per garantir la seguretat dels seus veïns i veïnes.

    El sindicat recorda a la regidora que la Llei de bases de règim local té entre les seues competències la Policia Local i li insta a no defugir responsabilitats quan assenyala que les competències són de subdelegació de Govern.

    I les lleis que regulen les funcions dels cossos de Policia Local estableixen que la missió principal és: vetllar pel compliment de la convivència ciutadana, protegir l'exercici dels drets i llibertats i garantir la seguretat pública, i concreta que, a més del trànsit, el compliment d'ordenances, col·laborar amb la Guàrdia Civil, etc. A més, està la intervenció i gestió directa en la resolució dels conflictes ciutadans i ciutadanes. Això últim suposa més del 50 % de les intervencions de la Policia Local, vetllar per la seguretat ciutadana en les molèsties veïnals, en les baralles, en els accidents, etc. També en el consum d'estupefaents, xicotets furts i robatoris, perquè la central sindical recorda que no es dediquen en exclusivitat a regular el trànsit en vies urbanes.

    CCOO, en defensa i pel bé del municipi, esperem que recapacite i puguem arribar a acords que milloren el col·lectiu de la seua Policia Local.