FSC-CCOO País Valencià | 28 de març 2024.

CCOO i teletreball

  • Consideracions de la FSC CCOO-PV respecte a les propostes de teletreball a l'Administració de la Generalitat

29/07/2020.
CA9O

CA9O

 

Consideracions de la FSC CCOO-PV respecte a les propostes de teletreball a l'Administració de la Generalitat

En un recent correu vam exposar breument els motius pels quals CCOO no va avalar el programa pilot de teletreball de la Conselleria d'Economia, consideracions que al seu moment vam fer arribar a aquesta.

Els motius exposats a grans trets són:
1r.-la prevenció i salut laboral
2n.- la negociació de condicions de treball.

Respecte al primer punt, no es pot obviar que la prevenció és una obligació de l'empresa i per tant no es pot pretendre que CCOO avale, secunde o subscriga un document en el qual s'eximisca de responsabilitat a l'empresa i s'intente traslladar aquesta a la persona treballadora, de manera que qualsevol problema s'ha d'assumir per qui no ha fet la petició de valoració del seu lloc.... Això és comprensible sols si es coneix que está proposat en conselleries en les quals els costa donar una màscara per a protegir als seus empleats enfront del COVID, si no es compleix la distància de seguretat, fent cas omís al manifestat en els òrgans de prevenció i ratificat pel servei de prevenció excusant-se en l'obligació de portar-la com a ciutadà. Amb aquests antecedents, com no els va costar avaluar les condicions dels llocs de teletreball?.

CCOO sap que en el decret de teletreball una avaluació inicial per a posar-lo en marxa es pot realitzar mitjançant un qüestionari com l'usat a aquest efecte durant l'estat d'alarma, però aquesta avaluació pot perfectament falsejar dades de la realitat amb greus implicacions i és per això que l'avaluació ha de revisar-se pels tècnics de prevenció. Tants anys lluitant per unes bones condicions de seguretat i salut per a tirar-ho per la borda per altres interessos.

Els riscos en la modalitat de teletreball poden ser molts i molt variats i tenen a veure amb el lloc de treball, amb les condicions d'aquest, amb l'equip de treball, però també amb les condicions en les quals es desenvolupen les pròpies funcions del lloc i les seues implicacions.
Qualsevol qüestió de salut es pot convertir en un problema de difícil solució en el qual les mútues, per exemple, no assumisquen tractaments si no està previst i avaluat el lloc de treball i amb les mesures preventives adequades.

Respecte a les condicions de treball demanàvem que fóra l'administració la que es fera càrrec dels mitjans necessaris per a la implantació del teletreball, però sembla que tampoc; continuaran sent els empleats i empleades públics els qui hagen de posar els seus ordinadors, la seua connexió i a més garantir la seguretat d'aquestes.

En aquest cas, pregunteu-vos i responeu-vos:
• Que passaria i que pensaríeu si us demanaren que portares al vostre centre de treball la vostra cadira ergonòmica, el vostre ordinador o la vostra taula per a estalviar-se el cost d'aqueixos mitjans? I si heu de pagar part de la factura de llum, aigua, i connexió a Internet?.
• Que ha passat durant el període de limitació a la mobilitat en les llars on amb un sol equip informàtic tenien que teletreballar i a més seguir les classes dels fills en línia?
• Tot el personal que estava en situació de treball a casa de veritat podia treballar en millors condicions i sense estrés o molta gent ha hagut de treballar en la taula de la seua cuina mentre “conciliava”?
• No s'han generat greus diferències entre personal de la Generalitat valenciana segons salaris i possibilitats econòmiques en els nuclis familiars?

Quant al tema del teletreball i la conciliació cal dir que CCOO no entén el teletreball com una mesura més de conciliació i així ho hem manifestat en múltiples ocasions. Conciliar no és treballar a casa i atendre els menors o majors, ni teletreballar és això i si algú ho concep així està dient alhora dues coses:
1. que les persones els treballs de les quals no permeten el treball a distància no tenen dret a conciliar, la qual cosa és una barbaritat.
2.- que no passa res per compaginar en el mateix temps el treball i l'atenció a les nostres famílies, encara que en el desenvolupament d'ambdues es disminuïsca la qualitat o s'augmente fins al límit de l'impossible l'estrés de les persones treballadores.

Conciliar i treballar alhora no és una opció. Conciliar porta implícites una sèrie de mesures organitzatives, de flexibilitat horària, etc.. per a poder atendre a determinades necessitats en moments diferents, no per a treballar i conciliar alhora.

És clar que en el període de l'estat d'alarma, on la mobilitat no estava permesa, s'ha hagut de fer el treball com millor s'ha pogut, i aqueixa situació ens ha de servir per a afrontar la negociació del teletreball amb el ja aprés.

En la nostra web podeu veure una a una totes les nostres al·legacions. També les respostes de la conselleria a totes les organitzacions . Si ho compareu amb el document inicial CCOO som el sindicat que més ha aportat i moltes de les nostres propostes s'han incorporat en el document final. Per tant no sabem d'on trau UGT que CCOO no aposta pel teletreball. Per la mateixa regla de tres cabria potser deduir que no fer aportacions o acceptar unes certes condicions que poden minvar la defensa de la salut del personal o les seues condicions de treball siga no apostar per la defensa dels treballadors i treballadores?

Podeu comparar els documents amb les aportacions de cada sindicat i els motius que indica la Conselleria per a acceptar o no les nostres propostes. Hem sigut conseqüents amb les nostres postures des de l'inici i el continuarem sent. No pretenem explicar la posició d'altres organitzacions però tampoc considerem vàlid per al personal i la defensa dels seus drets que tergiversen la nostra

SI, apostem pel teletreball però no a qualsevol preu. La nostra aposta principal són les persones i per tant els drets i condicions en els quals es desenvolupa el treball, siga en la modalitat que siga.